Saturday 19 October 2013

Antioksida

Salam,

Mungkin ramai yang pernah dengar perkataan Antioksida tapi amende tu sebenarnya?
Well, its a good thing of course. Tapi apa kebaikannya? Firstly let's take a look at the root of the problem

Free radicals (Radikal bebas)


Berikut adalah gambarajah on how free radicals ni bertindak ianya berpunca dari oksigen yang kehilangan elektron menyebabkan struktur atom yang tidak stabil kemudian dia rampas elektron dari oksigen sebelah
dan dia rampas orang lain punya pulak dan lagi dan lagi tanpa berkesudahan dan inilah dipanggil sebagai 'chain reaction'. Akhirnya electron dari sel-sel pula dirampas menyebabkan struktur sesebuah sel tidak stabil.

Faktor-faktor yang memulakan pembentukan free radical adalah :
1. Pencemaran udara (kilang, pesticide)
2. Asap rokok
3. Radiasi (X-ray, UV)
4. Bahan kimia (Ubat-ubatan bleomycin, adriamycin)
5. Senaman yang berat dan terlalu lama (oxidative stress)

So, apa kesan yang boleh kita dapat kalau banyak sangat radikal bebas dalam badan?


haa.. banyak gila bak hang!

Jadi, apakah solusi (haa promot majalah lagi) kepada masalah ini?
ANTIOKSIDA!!
Senarai makanan yang mempunyai keantioksidaan yang tinggi
Secara umumnya sayuran dan buah yang mempunyai banyak kandungan Vitamin C terbukti berkesan dalam menangani radikal bebas ni. Fungsi antioksida adalah struktur nya yang sangat stabil sehingga dengan selamber mendermakan elektron dia kat radikal bebas ni tapi dia tak amik port pun nak jadi radikal bebas jugak. Rileks je. Bagus dia ni pemurah dan tak cepat melatah.

p/s: Haritu tengok video Air Zam-zam pun ada sifat antioksida nih. Subhanallah!

No comments:

Post a Comment